Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η δημιουργική ομάδα του παγκοσμίως βραβευμένου εκπαιδευτικού εγχειριδίου για τη σεξουαλική αγωγή «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» έχει τη χαρά να σας ανακοινώσει τη δημιουργία του σωματείου Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα). Η Α.ΞΕ.Π.Τ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό το σχεδιασμό, την υλοποίηση δράσεων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και της προστασίας από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η εθελοντική μας εργασία ήταν το όχημα που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ρέθυμνο με ένα όραμα: «Ασφαλή και Ξένοιαστα Παιδιά»! Μαργαρίτα Γερούκη, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη, Δέσποινα Μαυράκη.

Η Α.ΞΕ.Π.Τ έχει τα πνευματικά δικαιώματα του βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία “Παίζω με το ΦΡΙΞΟ και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”.


Η ΟΜΑΔΑ

Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας. Από το 2012 ως το 2018 υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος της 4ης περιφέρειας της Π.Ε. Χανίων. Εκτός από τις παιδαγωγικές της σπουδές έχει ένα δεύτερο πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Υγείας (Αγωγή Υγείας) από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä Φινλανδίας, Διδακτορικό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Helsinki Φινλανδίας και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Πολιτική Θεωρία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το κύριο επιστημονικό της ενδιαφέρον αφορά τη Σεξουαλική Αγωγή. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Ζει με τον άνδρα της μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας και είναι μητέρα ενός παιδιού (mgerouki@gmail.com).

Η Έλενα Βιταλάκη είναι πρώην εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει πτυχίο βασικών σπουδών στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης (1994) και διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας από το τμήμα Φιλοσοφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002). Επίσης είναι κάτοχος Μεταδιδακτορικού Τίτλου (2007) από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τέλος, εξειδικεύεται στη Συμβουλευτική & Δεξιότητες Συμβουλευτικής στα πλαίσια της σχολικής εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες γύρω από την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών. Είναι επιστημονική συνεργάτης σε διάφορα προγράμματα. Είναι μητέρα δύο παιδιών (vitalakielena@gmail.com).

Η Αθηνά Τριαματάκη είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με βασικό πτυχίο στα Παιδαγωγικά στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε ζητήματα Τέχνης και Εκπαίδευσης στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου Ημέρας και εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα σε σχολεία της Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα βιωματικής μάθησης και θεατρικού παιχνιδιού συνεργαζόμενη με Δήμους και άλλους φορείς και ως σύνεδρος σε εκδηλώσεις παιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, το θέατρο και τον χορό (atriamati@hotmail.com).

Η Δέσποινα Μαυράκη είναι Δασκάλα Δημοτικού. Σπούδασε στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, είναι απόφοιτη του Διδασκαλείου Δημοτικής Εκπαίδευσης «Μαρία Αμαριώτου» κι έχει εκπαιδευτεί σε θέματα Σεξουαλικής Αγωγής και Ηγεσίας στην εκπαίδευση. Συμμετέχει εθελοντικά στη διοργάνωση κοινωνικών κι εκπαιδευτικών δράσεων στον Δήμο Ρεθύμνης. Είναι ενεργό μέλος κι εθελόντρια στον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ρεθύμνου «Δότες Ζωής» , μέλος της Π.Ο.ΣΕ.Α. ( despina_mavraki@yahoo.gr).