Η ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΑΣ

Η δημιουργική ομάδα του παγκοσμίως βραβευμένου εκπαιδευτικού εγχειριδίου για τη σεξουαλική αγωγή «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» έχει τη χαρά να σας ανακοινώσει τη δημιουργία του σωματείου Α.ΞΕ.Π.Τ (Ασφαλή Ξένοιαστα Παιδιά Τώρα). Η Α.ΞΕ.Π.Τ είναι ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο που ιδρύθηκε το 2019 με σκοπό το σχεδιασμό, την υλοποίηση δράσεων και την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού με στόχο την προαγωγή της σεξουαλικής υγείας και της προστασίας από την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η εθελοντική μας εργασία ήταν το όχημα που ξεκίνησε το ταξίδι του από το Ρέθυμνο με ένα όραμα: «Ασφαλή και Ξένοιαστα Παιδιά»! Μαργαρίτα Γερούκη, Έλενα Βιταλάκη, Αθηνά Τριαματάκη, Δέσποινα Μαυράκη.

Η Α.ΞΕ.Π.Τ έχει τα πνευματικά δικαιώματα του βραβευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος σεξουαλικής αγωγής για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία “Παίζω με το ΦΡΙΞΟ και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις”.


Η ΟΜΑΔΑ

Η Μαργαρίτα Γερούκη είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας. Από το 2012 ως το 2018 υπηρέτησε ως Σχολική Σύμβουλος της 4ης περιφέρειας της Π.Ε. Χανίων. Εκτός από τις παιδαγωγικές της σπουδές έχει ένα δεύτερο πτυχίο και μεταπτυχιακό στις Επιστήμες της Υγείας (Αγωγή Υγείας) από το Πανεπιστήμιο της Jyväskylä Φινλανδίας, Διδακτορικό στην Εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο του Helsinki Φινλανδίας και μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης στην Πολιτική Θεωρία και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης. Το κύριο επιστημονικό της ενδιαφέρον αφορά τη Σεξουαλική Αγωγή. Έχει δημοσιεύσει μία μονογραφία και επιστημονικά άρθρα σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε πολλά επιστημονικά συνέδρια. Ζει με τον άνδρα της μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας και είναι μητέρα ενός παιδιού (mgerouki@gmail.com).

Η Έλενα Βιταλάκη είναι πρώην εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας και ΕΔΙΠ Πανεπιστημίου Κρήτης. Έχει πτυχίο βασικών σπουδών στα Παιδαγωγικά από το Πανεπιστήμιο ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης (1994) και διδακτορικό δίπλωμα στο γνωστικό αντικείμενο της Αναπτυξιακής Ψυχολογίας από το τμήμα Φιλοσοφικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης (2002). Επίσης είναι κάτοχος Μεταδιδακτορικού Τίτλου (2007) από το ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τέλος, εξειδικεύεται στη Συμβουλευτική & Δεξιότητες Συμβουλευτικής στα πλαίσια της σχολικής εκπαίδευσης. Έχει δημοσιεύσει μελέτες γύρω από την ψυχοσωματική ανάπτυξη του παιδιού και έχει πλούσια διδακτική εμπειρία σε επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και φοιτητών. Είναι επιστημονική συνεργάτης σε διάφορα προγράμματα. Είναι μητέρα δύο παιδιών (vitalakielena@gmail.com).

Η Αθηνά Τριαματάκη είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με βασικό πτυχίο στα Παιδαγωγικά στο Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και μεταπτυχιακές σπουδές πάνω σε ζητήματα Τέχνης και Εκπαίδευσης στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του ίδιου Πανεπιστημίου. Είναι απόφοιτος του Εργαστηρίου Παιδαγωγικής Θεάτρου και Θεατρικού Παιχνιδιού του Θεάτρου Ημέρας και εργάζεται ως αναπληρώτρια δασκάλα σε σχολεία της Κρήτης. Έχει συμμετάσχει σε προγράμματα βιωματικής μάθησης και θεατρικού παιχνιδιού συνεργαζόμενη με Δήμους και άλλους φορείς και ως σύνεδρος σε εκδηλώσεις παιδαγωγικού ενδιαφέροντος. Ασχολείται με τον εθελοντισμό, το θέατρο και τον χορό (atriamati@hotmail.com).

Η Δέσποινα Μαυράκη είναι εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας. Κάτοχος πτυχίου βασικών σπουδών στα Παιδαγωγικά από το ΠΤΔE του Πανεπιστημίου Κρήτης, αποφοίτησε στη συνέχεια από το Διδασκαλείο Δημοτικής Εκπαίδευσης «Μαρία Αμαριώτου». Από το 2010 είναι δασκάλα στο 16ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου. Υπήρξε μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε.Ν. Ρεθύμνης και Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 16ου Δημοτικού Σχολείου και 10ου Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου. Από το 2015 έως το 2018 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και της Κοινωφελής Επιχείρησης στο Δήμο Ρεθύμνου, συμμετέχοντας παράλληλα στις οργανωτικές επιτροπές εκστρατειών ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και στον σχολικό εκφοβισμό, στρέφοντας πάντα το βλέμμα στο μέλλον των παιδιών. Έχει συμβάλει δυναμικά στη διοργάνωση πολλών κοινωνικών και πολιτιστικών δράσεων στο Δήμο Ρεθύμνου με ιδιαίτερη ευαισθησία κι ενεργή συμμετοχή σε θέματα που αφορούν εθελοντισμό. Είναι παντρεμένη με τον Γιάννη Μαύρο και έχει τρία παιδιά (despina_mavraki@yahoo.gr).